Skip to main content

Impact
Het Museum van de Geest in Haarlem, ook bekend als het Dolhuys, streeft ernaar om mentale gezondheid en zelfexpressie centraal te stellen in zijn tentoonstellingen en programma’s. Met locaties in het Dolhuys, in H’Art Amsterdam en ‘on tour’, richt het museum zich op verschillende doelgroepen, van jongeren tot ouderen, en biedt het een platform voor zowel kunst als bewustwording rondom mentale gezondheid. Door een gevarieerd aanbod van kunst en interactieve tentoonstellingen, heeft het museum zich gevestigd als een unieke culturele instelling met een belangrijke maatschappelijke rol.

Klanttype:

Museum

Projectomvang:

2.000 m²

Status:

Lopend

Projectdatum:

2024-heden

Uitdaging
Het museum staat voor de uitdaging om zijn financiële positie te versterken en zijn activiteiten uit te breiden, terwijl het tegelijkertijd een helder onderscheid moet maken tussen zijn twee merken: Outsider Art en Museum van de Geest. Het vinden van een balans tussen het vergroten van de verdiencapaciteit en het behoud van de culturele en maatschappelijke missie is essentieel. Daarnaast moet het museum inspelen op de diverse behoeften van zijn doelgroepen en de relevantie van de verbinding met zorginstellingen herstellen.

Aanpak
Urban Scouts ondersteunt het Museum van de Geest bij het opstellen van een ondernemingsplan voor de periode 2025-2028. Dit plan omvat het optimaliseren van de exploitatie, het versterken van de financiële basis door middel van fondsenwerving, en het ontwikkelen van nieuwe programma’s en partnerschappen. De focus ligt op het herzien van de gebruiksdoelen van de gebouwen, het versterken van de merkidentiteit, en het uitbreiden van het bereik naar een breder publiek door samenwerking met onder andere zorgorganisaties, het onderwijs en het bedrijfsleven. Hierna blijft Micha Wijngaarde tot de zomer 2025 aangesloten als interimmanager.

Hoogtepunt
Het ondernemingsplan zal medio 2024 worden afgerond, met implementatie gepland voor begin 2025. Het museum verwacht hiermee niet alleen de financiële stabiliteit te verbeteren, maar ook zijn maatschappelijke impact te vergroten door nieuwe en innovatieve tentoonstellingen en programma’s. Door de versterkte positionering en de nadruk op thema’s zoals mentale gezondheid en zelfexpressie, wordt het Museum van de Geest een cruciale plek voor dialoog en bewustwording, met een blijvende invloed op zijn bezoekers.

Nationaal Holocaustmuseum

Impact Het Nationaal Holocaustmuseum, en de net gerenoveerde Kweekschool, biedt…

Conny Stuartweg

Impact Buiksloterham is een transformatiewijk. Om leven en bruising te…

Broedplaats De Wittenplaats

Impact De Wittenplaats kan de komende 20 jaar in een…