Skip to main content

Effect
Het Nationaal Holocaustmuseum, en de net gerenoveerde Kweekschool, biedt nu een centrale plek voor gedenken en vooruitzien in het Joods Cultureel Kwartier. Deze unieke locatie trekt jaarlijks minimaal 150.000 bezoekers en versterkt het bewustzijn van de Holocaust, mensenrechten en democratie. Het museum heeft lovende kritieken ontvangen voor zijn diepgaande en verbindende tentoonstellingen.

Klanttype:

Museum

Projectomvang:

2.000 m²

Status:

Afgerond

Projectdatum:

2014-2024

Uitdaging
De oprichting van het Nationaal Holocaustmuseum bracht aanzienlijke uitdagingen met zich mee, waaronder de verwerving van geschikte locaties, het ontwikkelen en restaureren van historisch beladen plekken en het creëren van een plek die zowel herdenkingswaardig als educatief is. Het combineren van twee historische locaties en het realiseren van een professionele organisatie binnen een beperkte tijdspanne vereisten zorgvuldig strategisch management, planontwikkeling met aandacht voor de historie van de locatie en het borgen van draagvlak en een duidelijke projectgovernance.

Aanpak
Urban Scouts ondersteunde het Joods Museum bij de realisatie van het Nationaal Holocaustmuseum en de restauratie van de Hollandsche Schouwburg vanaf het begin in 2010 door een uitvoeringsplan op te stellen, een tijdelijk museum te helpen realiseren en het definitieve museum te ontwikkelen. Als zakelijk projectleider samen in nauw samenspel met de projectleider die verantwoordelijk was voor het inhoudelijk verhaal zijn er niet alleen heldere plannen gemaakt, maar is het museum ook gerealiseerd en in 2024 geopend tijdelijke exploitatie van de voormalige Kweekschool mogelijk te maken. Dit omvatte de aankoop van de locatie, afstemming met gemeentelijke instanties en begeleiding van het ontwerp van het permanente museum. Het project werd uitgevoerd in twee fasen: eerst de tijdelijke vestiging en vervolgens de ontwikkeling van het permanente museum.

Hoogtepunt
In het voorjaar van 2024 opende het Nationaal Holocaustmuseum zijn deuren voor het publiek, waarmee een langgekoesterde wens werd vervuld. Het nieuwe museum wordt geprezen om zijn doordachte inrichting en de wijze waarop de holocaust herdenkt wordt en relevante hedendaagse kwesties belicht. De succesvolle samenwerking tussen het Joods Museum en Urban Scouts resulteerde in een indrukwekkende, moderne culturele instelling die bijdraagt aan educatie en herdenking.

Museum van de Geest

Effect Het Museum van de Geest in Haarlem, ook bekend…

Conny Stuartweg

Effect Buiksloterham is een transformatiewijk. Om leven en bruising te…

Broedplaats De Wittenplaats

Effect De Wittenplaats kan de komende 20 jaar in een…